Kesän Saunan käytännöt on päivitetty korona-ajan mukaisiksi. Kuva: Janne Koskela

Saunojat mukana Kesän Saunan kehittämisessä

Kesän Saunan käytännöt on päivitetty vastaamaan korona-ajan turvallisuusvaatimuksia. Miten varmistaa hyvän saunakokemuksen säilyminen, sitä kysyttiin Kesän Saunan saunojilta. 

Kansikuva: Janne Koskela

Uusia käytäntöjä Kesän Saunalla

Kesän Saunalla on otettu käyttöön uusia käytäntöjä. Saunalautalle otetaan kerrallaan enintään parikymmentä saunojaa. Käteismaksusta on luovuttu. Pukuhuoneissa saa olla kerrallaan 2-4 henkeä. Siivousta ja pintojen desinfiointia on lisätty ja saunojien käytössä on useita käsidesipisteitä. Uusien käytäntöjen tarkoitus on taata turvallinen saunominen nykyisissä koronaolosuhteissa.

Täysin uutena muotona päästä saunomaan otetaan käyttöön viikoittainen saunavuoroarvonta, jossa voittaja saa Kesän Saunan käyttöön kahdeksi tunniksi omalle seurueelleen. Arvonnasta tiedotetaan Kesän Saunan somekanavilla. Arvalla voitettu oma saunavuoro voi olla ainoa mahdollisuus saunoa henkilölle, joka välttelee sosiaalisia kontakteja julkisilla paikoilla. 

Hyviä hoksautuksia Kesän Saunan saunojilta

Ennen Kesän Saunan avaamista, Oulun Rantasaunaseuran hallitus tahtoi kuulla myös saunojien näkemyksiä ja mielipiteitä suunnitelluista toimista. Tätä tarkoitusta varten kutsuttiin koolle Kesän Saunan saunakesä 2020 -raati. Seitsemän hengen raati koottiin talkoolämmittäjien nimeltä tunnistamien ahkerien saunojien joukosta.

Turvallisuusasioiden ja tulevaisuuden suunnittelun lisäksi raati pääsi vaikuttamaan varsin käytännönläheiseen asiaan. Tulevissa Kesän Saunan pefleteissä on raatilaisten valitsema logo. Pefletit kutoo Kesän Saunalle Jokipiin Pellava, Kesän Saunan omalla kuosilla.  Pefletit tulevat myyntiin elokuun puolessa välissä.

Jonotusdemokratian loukkaamattomuus

Liittyen uusiin käytäntöihin, raatia puhuttivat erityisesti jonottamiseen liittyvät asiat. Kuinka pitkiksi jonotusajat tulevat venymään, kun saunalle otetaan aikaisemmasta saunojamäärästä vain puolet? Teknisiä ratkaisuja, kuten mahdollisuus varata saunalippu etukäteen netistä, otettiin esille. Yleinen kanta kuitenkin oli, että jonotus kuuluu yleisen saunan tasa-arvoiseen luonteeseen ja sitä ei saa vaarantaa. Kuten eräs raatilainen tiivisti: ”Jonotuksen demokraattisuus on osa Kesän Saunan viehätystä”. 

Raatilaiset ehdottivat varsin käyttökelpoisia ratkaisuja. Hyvä huomio oli, että kun Kesän Saunan pukuhuoneeseen menijät ovat samaa seuruetta, heitä voi mennä enemmän kuin uusien rajoitusten mukaiset neljä. Myös uimarannan pukukoppeja voi käyttää vaatteiden vaihtoon. Tästä on saunojia myös muistutettu tänä kesänä. Raatilaiset muistuttivat myös viestittämään ohjeistukset saunojien omasta vastuusta: älä tule oireisena saunomaan ja pidä turvavälit ihmisiin. Saunojan ohjeista on tulossa saunarantaan infokyltti.

Uusiin järjestelyihin suhtauduttiin raadin joukossa myönteisesti ja niitä pidettiin vähintäänkin riittävinä. Myöskään saunakokemuksen pilaantumisesta ei oltu huolissaan.

“Kesän Sauna vielä sillä paljon muutu jos koronan takia jotain vähän poikkeavasti joudutaan jonkun aikaa tekemään. En ole huolissani kun se on väliaikaista”. Kesän Saunan raatilainen

Tarttumapinnat desinfioidaan säännöllisin väliajoin. Kuva: Aatu Ylitolva
Tarttumapinnat desinfioidaan säännöllisin väliajoin. Kuva: Aatu Ylitolva

Löyly, tunnelma, ihmiset

Kesän Saunan raatilaisille osoitetussa ennakkokyselyssä tärkeimmiksi hyvän saunakokemuksen elementeiksi nousivat löyly, tunnelma sekä ihmiset Kesän Saunalla. Oulun Rantasaunaseuran hallitus pani ilahtuneena merkille, että koronaturvallisuuden lähtökohdista suunnitellut muutokset eivät uhkaa näitä saunojien tyytyväisyyden keskeisiä elementtejä. Löyly alkaa pysyä jopa paremmin saunan sisällä, kun pienempi saunojien määrä aukoo saunan ovea harvemmin. Samasta syystä myöskään ruuhkaisten aikojen meluisuutta ei tänä kesänä esiinny.

”Raati teki todella hienoa työtä. Saatiin paljon ajattelemisen aihetta ja hyviä kehitysideoita”, tiivistää Oulun Rantasaunaseuran puheenjohtaja Markku Seppänen. ”Meille oli tärkeää saada tietää, mitä meidän saunojat oikeasti ajattelevat. Oli aivan mahtavaa, kuinka avoimesti ja paneutuen raatilaiset käsittelivät Kesän Saunan asioita. Suuri kiitos raatiin osallistuneille!” 

Avoimeen kysymykseen siitä, mistä juuri sinä pitäisit Kesän Saunalla, raatilaisilta tuli varsin hienoja ideoita. Osa pystytään myös toteuttamaan, mutta pidetään nämä toistaiseksi salaisuutena. 

Sanapilvi siitä mikä on raatilaisten mielestä Kesän Saunassa parasta
Sanapilvi siitä mikä on raatilaisten mielestä Kesän Saunassa parasta. Lähde: Patiolla.fi-alusta

Kesän Saunan saunoja, haluatko sinäkin sanoa sanasesi?

Oulun Rantasaunaseuran hallitus aikoo toistaa Kesän Saunan raadin kuluvan kesän jälkeen. Raatilaisilta tullaan pyytämään palautetta kuluvasta kesästä ja ideoita tulevaan. Uusia raatilaisia värvätään Kesän Saunan somekanavilla kunhan on ensin kesä saunottu. Myös alkuperäiset raatilaiset kutsutaan mukaan. Kesän Sauna on kehittynyt kesä kesältä, ja näin tulee tapahtumaan myös jatkossa.

Kiitos kaikille, kun olette mukana. Saunalla tavataan!  

Uudet käytännöt suojaavat sekä saunojia että talkoolaisia. Kuva: Janne Koskela
Uudet käytännöt suojaavat sekä saunojia että talkoolaisia. Kuva: Janne Koskela

Kesän Saunan saunakesä 2020 -raati toteutettiin BusinessOulun Patiolla.fi -palvelussa. Patiolla.fi -palvelu on yrittäjille ja muille palveluntarjoajille suunniteltu palvelu käyttäjälähtöistä kehitystä varten. Palvelu on ilmainen. Käyttäjille Patiolla.fi -yhteisö on mahdollisuus osallistua käyttäjätestauksiin ja antaa palautetta. 

Raadin työskentelyyn kuulunut verkkotyöskentely toteutettiin Patiolla.fi-alustalla ja työpaja MS Teamsia käyttäen. Patiolla.fi verkkoalustan tuottaa Howspace

Jos olet kiinnostunut liittymään Patiolla.fi -yhteisöön, se käy täällä.

Jos olet kiinnostunut Patiolla.fi -palvelusta tuotteen tai palvelun kehittäjänä, lue lisää täältä.