Kesän saunan rakenne

Millainen Kesän Sauna -saunalautta on? Moni saunoja yllättyy lautalle tultuaan saunan tilavuudesta ja toiminnasta – rannalta nähtynä saunan rakenne ei ole aivan helposti arvattavissa.

Lautta

Luonnos lauttarungosta. Markku Seppänen.

Lautan runko on teräspalkeista hitsattu Sahk-Ko Oyn tiloissa, ja se koostuu kahdesta 3,5x10m osasta. 3,5m leveys on helposti tiellä kuljetettava mitta, ja osat pultataan vedessä kiinni toisiinsa, niin että kokonainen lautta on 7m leveä ja pinta-alaltaan 70m neliömetriä.

Toinen ponttoonipuolikas nostettavana kesällä 2014.
Toinen ponttoonipuolikas nostettavana kesällä 2014.

Runkopalkkien alapintaan on ripustettu kuusi 10 metrin pituista polyeteeniponttoonia. Ponttoonit toimitti Pipelife Oy, ja ne on valmistettu heidän paineviemäriputkestaan, jonka halkaisija on 560mm ja seinämävahvuus n. 13mm. Ponttoonien päät on viistetty, niin että joen virtaus sujuu niiden ohitse kevyesti. Itse lauttaa ei koskaan suunniteltu moottoroitavaksi, vaan ajatus on aina ollut ankkuroida se paikalleen.

Teräsrungon päälle kiinnitetään Pölkky Oy:n lahjoittamista kyllästetyistä lankuista n. 2,8×0,5m levyiksi kootut kansielementit.

Lautta veden pinnalta nähtynä. Kuva Markku Seppänen.
Lautta veden pinnalta nähtynä. Kuva Markku Seppänen.

Lautan rakenne on jonkin verran joustava, niin että se myötää aallokkoa. Pieni jousto ei kuitenkaan tunnu joen tyynissä vesissä pahalta, ja jykevämpää rakennetta ei pidetty tarpeellisena. Siron lautan kansi jää 20-40 sentin päähän vedenpinnasta, ja tuo siten joen mahdollisimman lähelle saunojaa.

Ajatuksissa on lisäksi rakentaa lautalle pari ”poikasta”, pieniä hyvin lähellä vedenpintaa kelluvia lauttoja joilla voisi istuskella auringossa ja roikottaa jalkoja vedessä, mutta näitä ei toistaiseksi ole ehditty toteuttaa.

Lossi

1559606_10152425342816197_7200180087688862227_n

Alusta asti suunnitelmissa oli tietysti myös lossi, jolla saunojat tuodaan lautalle rannalta. Lossi on rakennettu neljän laituriponttoonin päälle, ja on pohjamuodoltaan neliö, 3x3m. Kantavuutta ponttooneissa on 1400kg, mutta lossinkuljettajan taakan keventämiseksi kerrallaan kuljetetaan viisi saunojaa.

Lossi muodostaa saunalle myös tärkeän osan nk. ”saunapolkua” – saunalle tullessa saa otettua fyysisesti ja mielessänkin etäisyyttä rantaan, ja pääsee keskittymään vain saunomiseen.

Sauna

Kuva: Juha Kinnunen
Kuva: Juha Kinnunen

Saunan seinät ja katto on tehty Lappia ammattiopiston valmistamista 60mm paksuista CLT-kokopuuelementeistä, puutavara on 100x20mm höylättyä kuusilautaa. Näin sauna saatiin nopeasti koottua pitkillä STS-Intecin ruuveilla ja tiivistysmassalla, ja saunasta muodostui tiivis ja jäykkä rakenne. Toinen vaihtoehto olisi ollut tavanomaisempi rankarunkoinen sauna, mutta sen rakentaminen talkoilla olisi ollut hyvin aikaavievää, ja lisäksi rakenteen jäykistäminen siirrettävyyden mahdollistamiseksi olisi vaatinut rutkasti enemmän vaivaa.

Saunankin leveys on autokuljetuksen myötä mitoitettu, räystään leveys on 3,5 metriä, ja saunan sisäleveys 3,3 metriä. Pituussuunnassa saunarakennus on n. 5 metrin pituinen, siten että molemmissa päissä sivuseinät ulottuvat n. 50 cm pidemmälle – näihin syviin päätyihin on sijoitettu pukutilat sekä varasto.

Vesikatto on bitumihuopaa, ja sen jatkeeksi alaräystäälle lisättiin toisen kesän alussa markiisi, jotta varastotilaa käyttävä saunanlämmittäjä saa työskennellä sateensuojassa.

Talkookuvia toukokuulta
Sauna mustaksi maalattuna. Kuva: Pekka Tuominen

Toisen kesän alussa saunan säälle alttiina olevat sivuseinät käsiteltiin mustiksi roslagin mahonki -tervamaalilla. Päivettynyttä puuta halutaan silti pitää esillä pinnoilla, joiden säärasitus ei ole yhtä kovaa, mutta tietysti saunan rungon suojaaminen vedeltä ja lahoamiselta on tärkeää.

 

Lauteet ja saunan sisätila

IMG_8613

Erityisin piirre löylyhuoneelle ovat kallistetut seinät – puku- ja varastotilojen seinät on kallistettu 20 asteen kulmassa ulospäin. Näin lauteiden selkänoja antaa mukavan rennon istuma-asennon.

Kallistetut selkänojat ovat nykypäivän saunoissa harvinaisia, mutta tilan salliessa ne kannattaa ehdottomasti toteuttaa, samoin kuin reippaat, 70-80 cm syvät laudepenkit!

Kallistetut seinät myös muokkaavat saunan tilavuutta niin, että löylylle on tilaa enemmän ylhäällä kuin alhaalla. Kesän Saunan Iki Original -kiuas on tehokas, mutta sauna on kooltaan sen ylärajoilla, joten kaikki apu on tarpeen hyvien löyljen takaamiseksi.

Lämmittäjältä vaaditaan hiukan huolellisuutta löylyn ylläpitämiseksi, ja palamisen tehostamiseksi kiukaaseen on lisätty arinat, niin että palo saa ilmaa myös alta, eikä tukahdu tuhkaan. Saunanlämmittäjät saavatkin kyllä kuulla jatkuvaa kiitosta saunan hyvistä ja kosteista löylyistä!
IMG_8567Kiuas sijaitsee keskellä saunaa, ja lautan keskilinjassa – liki 300 kiloa kiuaskiviä on kallistaisi lautan muuten pysyvästi! Lauteet kiertävät kiukaan ympäri U-muotoisena, ja jalkalauteellakin on reippaasti mittaa, 50-60cm, jotta saunojien on helppo kulkea toistensa ohi lauteilla.

Ensimmäisenä kesänä saunassa ei ollut lattiaa lainkaan, kun haluttiin kokeilla valon tuomista löylyhuoneeseen jokiveden kautta. Käytännössä suuri lautta kuitenkin varjostaa vettä niin, että valoa ei juurikaan tule sisälle löylyhuoneeseen, ja joenpintaa mereltä käyvä tuuli nousi välillä liian korkealle löylyhuoneeseen. Toista kesää varten saunan lattiaa suljettiinkin sinkkipellein, ja näin sauna on saatu vakaammin lämpiäväksi, mutta vieläkin ilma vaihtuu löylyhuoneessa hyvin.

Saunan sisäseinillä on suurennettuina Lappian CNC-leikkurin työstämät Ville Rannan piirroshahmot. Kaikki puupinnat on käsitelty mustiksi Tikkurilan Piki Saunavahalla, joka helpottaa myös saunan pesemistä päivittäin.

Kesän Saunan sisätila. Kuva Joonas Mikola
Kesän Saunan sisätila. Kuva Joonas Mikola

Saunaan ei ole tehty lainkaan ikkunoita, ja tummassa löylyhuoneessa on vain kolme opaalimuovista ikkunaa, joista valoa tihkuu sisään. Lämmönhallinnan vuoksi neljästä räppänästä nämä kolme suljettiin ensimmäisen kesän aikana, ja toistaiseksi yksi tuuletusaukko vaikuttaa riittävän hyvin. Valonsaantia kehiteltäneen sopivassa vaiheessa vielä hiukan, ja ehkä räppänöitä voisi hiukan lisätä, mutta toistaiseksi tämä on todettu toimivaksi tilanteeksi.

Jonkinlainen yllätys on ollut myös se, että kauniin jokimaiseman saaminen saunaan sisälle ei olekaan tarpeen – ulkona vilvoitellessa ja joessa uidessa sitä ennättää kyllä ihastella, saunassa on hyvä keskittyä löylyihin!

Pukutilat

Pukutilojen korit.

Pukutilat saunalle saatiin ensimmäisenä kesänä kun sauna kävi Qstockissa. Hyvässä vauhdissa olleelle festariväelle pukutilat näkösuojineen eivät lopulta olleet kovin olennaisen oloisia, mutta näin saatiin suoja toimintaan myös Tuiran uimarannalle palattaessa.

Toisena kesänä pukutilojen ahtaiksi osoittautuneita säilytystiloja vielä kohennettiin, niin että nyt kahdessa pukeutumistilassa on yhteensä 32 suurta koria joihin saunojat voivat säilöä vaatteensa lukon taakse.

Varastotilat

Varastopäädyn uudet kaapit rakenteilla toukokuussa 2015. Kuva: Pekka Tuominen
Varastopäädyn uudet kaapit rakenteilla toukokuussa 2015. Kuva: Pekka Tuominen

Varastotilojen tarve tuli saunaa suunniteltaessa aliarvioitua. Ensimmäisen kesän liukuovelliset kaapit osoittautuivat ahtaaksi, ja talkoolämmittäjille epäselviksi. Toisen kesän alussa rakennettiinkin uudet korkeat kaapit, joihin tavara nyt mahtuu kohtuullisen hyvin ja lämmittäjän tarpeiden kannalta loogisesti.

Yksi viidestä kaapista on varattu kokonaan siivoustarvikkeille, yksi ylläpidossa tarvittaville työkaluille ja tarpeille ja yksi lämmityksen varusteille – kaksi muuta kaappia sisältävät sekalaisen ja tilanteen mukaan elävän määrän tavaraa. Kuten kaikki autotallit ja varastot, tämäkin varasto kerää tavaraa helposti liikaa, mutta aika mukavasti varusteet nyt on saatu mahtumaan ja käyttöön.

 

Oulun Rantasaunaseura ry