KESÄN SAUNAN VÄKI OSA 3 – KOKENEET KONKARIT

Kesän Saunan talkooväkeen liittyy joka kesä uusia ihmisiä. Heidän mukanaan tulee myös uutta osaamista. Kokeneet konkarit ovat kuitenkin se perusta, jolle kaikki rakentuu. Ilman konkareita jokainen Kesän Saunan kesä olisi kuin ensimmäinen. 

Kannen kuva: Raija K. ”Kesän Saunan lämmittäjä”. Taululiitu Kesän Saunan liitutaululle.

Konkareita on vanhoja ja vähän uudempia. Tässä seitsemän heistä kertoo, mikä saa aina palaamaan Kesän Saunalle. 

Yllätystilanteesta alkoi pitkä talkooura

Monitaitoiset Jussi K:n ja Matti E:n voi tavata milloin missäkin toimessa. Kesän Saunan talkoilu alkoi lämmittäjäkurssilta. Vaikka heti alkuun sattui kunnon painetehtävä, tästä ei lannistuttu.

”Silloin ei oltu vielä niin hyvin järjestäytyneitä kuin nyt”, muistelee Jussi K. ”Minun piti olla ensimmäisellä kerralla vain harjoittelemassa. Kokeneempi lämmittäjä lähtikin pois saunalta ja minä jäin yksin. Soitin sitten Matin kaveriksi.”  

Pakkipari hoksasi heti että lämmittäminen sujuu kun on hyvä työnjako.

”Jussi lämmitti saunaa ja minä lossasin”, muistelee Matti E.

Lossaaminen on edelleen Matti E:n lempihomma. ”Siinä ehtii porista ihmisten kanssa. Ne tykkää kertoa millaiset oli löylyt ja millaista tänään muuten oli. Se on mukavaa.”

”Siitä jäi hyvä mieli, kun ihmiset olivat tyytyväisiä ja kiittelivät saunasta. Tuli sitten lähdettyä toisenkin kerran ja nyt ei olla enää pitkään aikaan laskettu”, Jussi K naureskelee. ”Mitäkö ollaan tehty, no vähän kaikkea.”

 Jussi K ja Matti E tarttuvat toimeen myös talkoolaisten omissa riennoissa Kuva Janne Koskela

Matti E (vas) ja Jussi K tarttuvat toimeen myös talkoolaisten omissa riennoissa. Kuva: Janne Koskela

Kesän Sauna on esteettinen kokemus

Kannen kuvana oleva ”Kesän Saunan lämmittäjä” on yhden konkarin talkootyö sekin. 

”Halusin kuvata talkoolaisuutta sellaisena kuin se saunojalle näkyy”, kertoo kuvan tekijä Raija K”Kun tullaan lisäämään puita, yleensä kaikki katsovat lämmittäjää. Samalla he näkevät kaksi asiaa, jotka ovat minusta hienoja Kesän Saunalla. Ne asiat ovat saunan turvallinen pimeys ja ulkotilan kirkas valo.” 

Raija K kävi aluksi Kesän Saunalla saunojana ennen kuin uskaltautui talkoisiin. ”Pelkäsin, että saunomisesta menee nautinto, kun menee sisälle toimintaan. Siinä kävikin päinvastoin. Nautinto onkin kaksinkertaistunut”, kertoo Raija K iloisena.

Vaikka Raija K kova saunomaan onkin, Kesän Saunan löylyt eivät alunperin ratkaisseet asiaa. 

”Kesän Saunan estetiikka on vaan niin inspiroiva. Se oli motiivi mukaantulolle ja on tärkeä edelleen”, kertoo Raija K. “Nykyisin ykkösjuttu on kyllä löylyt. Kesän Saunan löylyjen kanssa ei kovin moni sauna pysty kilpailemaan. Lisäksi siellä on se luonnon keskellä olo: joki, ilma, aurinko, kaikki.”

Bärbel Flle Kesän Sauna on elämys jota hän toivoo jokaiselle Kuva Janne Koskela
Bärbel F:lle Kesän Sauna on elämys, jota hän toivoo jokaiselle. Kuva: Janne Koskela

Samanlainen kokemus on toisellakin konkarilla, Bärbel F:llä.

”Jokiluonto ja rauha saunalla on esteettinen kokemus, niin kuin on itse saunarakennuskin. Sen linjat ja yksityiskohdat ovat niin harkittuja ja toimivia”, kuvaa Bärbel F. ”Koko sauna on elämys, se pieni kapistus isossa joessa. Sitten on se vielä pienempi kapistus, siis lossi, joka menee eestaas ja kuljettaa ihmisiä. Se on oikeastaan aika ihmeellistä.”

Kun on vapaus tulla ja mennä Kesän Saunalla on aina mielellään kertoo Raija K Kuva Janne Koskela 
”Kun on vapaus tulla ja mennä, Kesän Saunalla on aina mielellään”, kertoo Raija K. Kuva: Janne Koskela

Yksityiskohdat syntyvät talkoolaisten yhteisestä ideoinnista ja ongelmanratkaisusta.

”Ongelmanratkaisusta nautin saunalla kuitenkin eniten”, kertoo Raija K. ”Siitä, kun saadaan pähkäillä ja kehittää ratkaisuja yhdessä. Toinen on se vapaus osallistua tai olla osallistumatta. Niissä on koko homman juju.”

 

 

Bärbel F ihailee talkootoverien osaamista. ”Olen aina muutoksiin ensin skeptinen, mutta sitten kun on tehty, näen että parannusta on tullut. Naisten pukuhuonekin on nyt niin kaunis. Kuulin sanottavan, että sinne astuu sisään kuin katedraaliin”, ihastelee Bärbel F. ”Itse en ole hyvä ruuvaamaan tai naulaamaan. Olen lämmittäjätyyppi. Se on minusta kivaa että Kesän Saunalla eri osaamiset täydentävät toisiaan.”

Kaikki valmiudet käyttöön

Erityisosaamiset tapaavat löytää käyttöön. Miika V siirtyi saunan puolelta ensin lämmittäjäksi. Metallialan osaaminen tuli puheeksi jossain vaiheessa.

”Talkookaveri kysyi sitten kerran että pitäisi tehdä yksi hitsaushomma, kerkiäisitkö”, muistelee Miika V. ”Mentiin Tukikohdalle huoltamaan Kesän Saunan lautan teräsrunkoa. Oli mukavaa tehdä rauhassa ulkona sitä hommaa. Oli ensimmäisiä lämpimiä kevätpäiviä. Kun työ oli valmis, kaveri haki jostain lämpimän ruoan ja syötiin. Se on varmaan ollut kaikista paras talkoopäivä”. 

 Miika V hitsaa Kesän Saunan teräksiseen runkoon kannakkeita Kuva Harri Junttila

Miika V hitsaa Kesän Saunan teräksiseen runkoon kannakkeita. Kuva: Harri Junttila

Vapaus osallistua tai olla osallistumatta vetoaa myös Miika V:hen. ”On mukavaa, kun saa tehdä sitä mitä tahtoo tehdä ja sen verran kuin tahtoo”.

 

 

”Lisäksi Kesän Saunalla saa olla ihminen. Kun kokeilee jotain uutta hommaa, kukaan ei odota, että se onnistuu heti”, kuvailee Miika V. 

Jotkut ovat tulleet suorastaan värvätyiksi, mutta tähän asti kukaan ei ole pannut sitä pahakseen.

”Olin silloin saunalla asiakkaana ja huolehdin vain omista asioistani”, muistelee Jani R. ”Tulin kuitenkin mainostaneeksi, että valokuvaan ja videoin. Kesän Saunaa pyörittävän Oulun Rantasaunaseuran puheenjohtaja Markku Seppänen sattui samaan aikaan lauteille ja hän värväsi talkoohommiin samalla puheella. Kuvasin Kesän Saunalla runoesityksiä, lauluesityksiä ynnä muita. Sitten kävi ilmi, että ankkurointeja pitäisi korjailla. Siitä asti olen sukeltanut ankkureita vuosittain paikalleen ja ylös ja käynyt korjailemassa, jos myrsky on löystyttänyt kettinkejä.”

Yhteishenki ja tekemisen meininki yhdistävät ihmisiä.

 Jani R ankkurointihommissa Veden ylläkin taitaa näkyä jotain mielenkiintoista Kuva Harri Junttila

Jani R ankkurointihommissa. Veden ylläkin taitaa näkyä jotain mielenkiintoista. Kuva: Harri Junttila

 ”Ensimmäisinä kesinä ankkurit oli laskettu ja nostettu veneellä”, kertoo Jani R. ”Onhan se sukeltamalla paljon parempi tehdä. Jos tällaisessa porukassa on jotain erityisosaamista, minusta se vaan kuuluu jakaa.” 

”Ei sauna ole ollenkaan minulle se juttu. Se on se porukka. On tullut paitsi tuttuja, myös oikeita kavereita, joiden kanssa nähdään muuallakin”, kertoo Jani R.   

Hullujen projektien erikoismies

Osa talkooporukasta on ollut mukana Kesän Saunan suunnittelusta ja rakentamisesta asti. On silti vain yksi joka oli paikalla jo silloin, kun idea Kesän Saunasta sanottiin ääneen. Miten Markku Seppäsestä tuli saunakonkari?

”Minulla pitää aina olla joku hullu projekti, joka kestää jumalattoman kauan ja josta ei ole itselle varsinaista hyötyä”, Seppänen naurahtaa.

”Aikomus oli rakentaa yleinen sauna vain yhdeksi kesäksi teemalla “Sata päivää saunomista”. Idean väläytti esille yhdistyksen silloinen sihteeri Pekka Tuominen”, muistelee Markku Seppänen.  Minua ajatus viehätti heti: tehtäisiin sauna ja hirveästi duunia vain lyhyen hetken vuoksi. Siinä on jotain runollista. No, Kesän Sauna oli valmis ja esillä heti seuraavana kesänä.  Meille tekijöille tuli yllätyksenä se miten positiivisesti sauna otettiin vastaan.  Pakkohan sitä oli jatkaa ja nyt mennään jo seitsemättä kesää”. 

Kesän Sauna synnystä kirjoitti myös Kaupunnimedia hienossa jutussa Kesän Sauna yhdistää oululaisia

 Tyytyväinen Markku Seppänen Kesän Saunalla Tätä parempia löylyjä saa hakea jo tosissaan Kuva Janne Koskela

Tyytyväinen Markku Seppänen Kesän Saunalla: ”Tätä parempia löylyjä saa hakea jo tosissaan!” Kuva: Janne Koskela

Seppänen osallistui aktiivisesti esimerkiksi Sauna UNESCOon -projektiin, jossa Suomi esitti ensimmäisenä aiheenaan saunomista maailman aineettoman kulttuuriperinnön listalle. Millaisia projekteja voidaan odottaa tulevaisuudessa?

”Rantasaunaseuran esityksestä Oulun kaupunki kaavoittaa nyt Tuiran uimarannan puistoon saunarakennusta, Yleisen saunan rakentaminen sinne on ollut vuosia Oulun Rantasaunaseuran ykköstavoite. Hankkeen rahoitus on kuitenkin haastavaa, erityisesti nyt koronakurimuksen aikana”, kertoo Markku Seppänen. ”Joka tapauksessa saunojen parissa jatketaan, olivat ne sitten rakennettu  maalle, veteen tai tien päällä kulkeviksi“. 

Alkuvuosina saunatoiminnassa olivat eniten esillä tekniset asiat, nykyisin tärkeimmäksi on noussut talkooyhteisö.

“Kesän Saunan talkooyhteisöstä on tullut loistava porukka josta oululaiset voivat olla ylpeitä. Se on ideoiva ja luova, mutta jaksaa myös puurtaa ja pystyy ottamaan vastuuta. Lisäksi kun porukassa on kaikennäköistä spesialistia niin seuraavaksi voidaan tehdä vaikka sukellusvene”, suunnittelee Markku Seppänen, mahdollisesti leikillään. ”Se ei ole siitä kiinni että osataanko.” 

Kesän Sauna – paikka johon saatat innostua

Osaamisen lisäksi porukasta löytyy edelleen intoa.

”Jos talkoot kiinnostaa, käy kokeilemassa”, kannustaa Bärbel F. ”Se ei velvoita vielä mihinkään. Ei tarvitse myydä sieluaan, paitsi tietenkin jos haluaa.” 

Miika V on sitä mieltä, että Kesän Saunasta pitäisi oikeastaan varoittaa: ”Kesän Sauna – paikka johon saatat innostua!”

Sukellusveneprojektia odotellessa, Kesän Saunaa kunnostetaan ja huolletaan myös ensi talvena. Talkooyhteisöllä on rientoja myös ihan omaksi huviksi. Talkoilusta kiinnostuneet ovat erinomaisen tervetulleita mukaan. Ilmaise itsesi! info[at]kesansauna.fi

Tämä artikkeli päättää sarjamme Kesän Saunan väestä. Kirjoitimme kesän alussa uusista tulokkaista, sitten Kesän Saunan nousevasta nuorisosta ja nyt päätämme sarjamme kokeneisiin konkareihin. Kiitos kuluneesta kesästä! Nähdään talven talkoissa, tai viimeistään ensi kesänä!