Taavi laittaa puuta vesipadan pesään Kuva Janne Koskela

Kesän Saunan väki osa 2 – nouseva nuoriso

Kesän Saunalla talkoillaan myös koko perheellä. Millaista lapsilla on olla mukana Kesän Saunalla? Mitä tapahtuu, kun aikuistuu?

Kannen kuva: Janne Koskela

Kesän Saunan talkoolaisten pikkujouluissa huomioidaan talkoolaisia erityisistä ansioista. Osa huomioinneista on kertaluonteisia, sillä monitaitoinen talkoolaisten joukko keksii jotain uutta joka vuosi.

Vuoden 2017 pikkujoulussa havaittiin tapahtuneen perhesarjan lanseeraus, kun Perhe K. oli kulkenut koko kesän lämmittämässä viiden hengen voimin. Sittemmin Kesän Saunan lämmittäjien joukkoon on liittynyt useampikin perhe. 

Lämmittäjäksi lasten toivomuksesta

Perhe K. päätyi lämmittäjiksi saunan kautta. Saunareissun jälkeen perheen vanhin poika Miika ehdotti, että mentäisiinkö lämmittämään sinne. Nyt on menossa neljäs kesä. Tänä aikana täysi-ikäistynyt Miika on jo saanut lämmittäjien varauskalenteriin omat lämmittäjätunnukset. Nuoremmat veljet, Kaapo 17v ja Taavi 11v, hallitsevat myös hommat.

Millaista Kesän Saunalla on olla lämmittämässä? Kaapon mukaan talkoilu on helppoa, rentoa ja mukavaa. Isä K. huomauttaa, että Kaaposta on paljastunut joviaali asiakaspalvelija, joka ottaa hyväntuulisesti ihmiset vastaan. Ihmisten kuljettaminen lossilla rannalta Kesän Saunalle onkin Kaapon mielestä mukavimpia hommia. 

Lossaamisesta pitää myös Taavi. Toinen lempihomma on vesipadan pitäminen lämpimänä (kannen kuva). 

Kaapo hakee lossilla uusia saunojia rannalta. Kuva: Janne Koskela
Kaapo hakee lossilla uusia saunojia rannalta. Kuva: Janne Koskela

Vaikka lapsilla onkin vapaus puuhailla oman halunsa mukaan, heidän taitonsa voivat hienosti täydentää aikuisten taitoja. Siinä kun vanhemmat jäävät miettimään, Taavilta löytyy sujuvat sanat opastaa kansainvälisiä saunojia englannin kielellä. 

Miksi Kesän Saunan lämmitykseen on mukava tulla lasten kanssa? Isä ja äiti K kertovat kokemuksestaan näin: ”Kesän Saunalla on aina lapsille tekemistä. He keksivät aina puuhaa. Kesän Saunalla on myös turvallista. Tietää etukäteen, että siellä on mukava meininki, joka sopii lapsillekin.”

Tuhat naulaa ja ruuvia

Isän mukana aloitti myös Miku O., joka on ollut jo pari kesää itsenäinen lämmittäjä. Miten isä alun perin sai silloin teini-ikäisen pojan mukaan saunalle? ”Ei tarvinnut paljon suostutella. Ehdottomasti tykkäsin heti lähteä. Oon kova saunomaan muutenkin”, kertoo Miku O.

Kysymykseen miten homma muuttuu kun aloittaa isän mukana ja siirtyy itsenäiseksi talkoolaiseksi, Miku O. vastaa käytännöllisesti, että ei se vuosien varrella ole siitä muuttunut. ”Kesän Saunalla on aina jotain muutoksia. Saunaa on päivitetty joka vuosi. Lämmittämisen käytännöt kehittyvät. Viime kevään rakentelutalkoissa meni muutama tuhat naulaa ja ruuvia ja aikaa kymmeniä ellei satoja tunteja.”

Vaivannäkö kuitenkin kannattaa. ”Kesän Sauna on arjen irtiottokeino. Se on niin kuin kesämökki; mielenrauhan ja rentoutumisen paikka. Kun on Kesän Saunalla, ei tarvitse maailman menosta tietää mitään”, Miku O. kuvailee talkootyön palkitsevuutta.

Miku O. on Kesän Saunan talkoolainen toisessa polvessa. Kuva: Janne Koskela
Miku O. on Kesän Saunan talkoolainen toisessa polvessa. Kuva: Janne Koskela

Vanhempien vaikutus

Vanhempien lempeä ohjaus on mukava osa Kesän Saunan ihmissuhteita. Lämmittämisen ja muun talkoilun lisäksi Miku O. huolehtii Kesän Saunan ensiapuvalmiudesta. Asiaan liittyvä osaaminen on hankittu ammatin mukana, mutta on toinenkin syy: ”Isä sanoi että sinä olet nyt ensiapuvastaava”.

Myös äiti K. tunnustaa äiteilleensä Kesän Saunalla. 

”Miika oli ensimmäistä kertaa lämmittämässä kahdestaan toisen lämmittäjän kanssa. Sattui niin, että se toinenkin oli uusi eikä heistä kumpikaan osannut vielä sulkea kassaa päivän päätteeksi. Komensin katsomaan, miten sulkeminen tehdään. Kuulin miten lämmittäjäkaveri sanoi Miikalle, että komentoäänestä päätellen tuo on varmaankin sun äiti”.

Kesän Sauna on avoinna ainakin elokuun loppuun. Kaiken ikäiset Kesän Saunan talkoolaiset toivottavat sinut tervetulleeksi löylyihin. Tervetuloa!

Tämä juttu on toinen osa sarjasta, jossa esitellään talkootyötä Kesän Saunalla. 

Edellisessä osassa esiteltiin tämän kesän tulokkaita ja viimeisessä osassa tullaan esittelemään osa kokeneista konkarilämmittäjistämme. Pysykäähän kuulolla! 

Lämmittäjäesittelyjä  myös Kesän Saunan Instagramissa! @kesansauna 

Haluatko Kesän Saunan talkoolaiseksi? Sehän onnistuu! Lähetä viesti info [ät] kesansauna.fi tai kysy talkoolaisilta Kesän Saunalla.