Kesän Saunan väki osa 1 – Uudet lämmittäjät

Millaistahan olisi alkaa Kesän Saunan lämmittäjäksi? Kokemuksensa jakavat kaksi tuoretta hiilikouraa, joitten nimet lyhennämme Kesän Saunan tavan mukaisesti Iiris P. ja Tomi S. 

Kannen kuva: Janne Koskela

Saunojasta lämmittäjäksi 

Tomi S. on ollut Kesän Saunan saunojia alusta asti. Lämmittäjäksi ryhtyminen on käynyt mielessä joka kesä, mutta vasta tänä kesänä siihen tuli mahdollisuus. Keväällä Tomi S. laittoi viestin Kesän Saunan verkkosivulta löytyneeseen sähköpostiosoitteeseen. Vastaus sisälsi kutsun talkoolaisten saunailtaan. 

Ensimmäiset talkoot olivat Tilaa kulttuurille ry:n ylläpitämällä Tukikohdalla, jossa Kesän Saunaa talvisin säilytetään ja huolletaan. Tomi S. ei osannut saunomisen perusteella vielä kuvitellakaan mitä kaikkea Kesän Saunan ylläpitoon kuuluu. “Tosin tiesihän sen, että jotain tapahtuu, kun sauna syksyisin katoaa ja tulee keväällä takaisin.” 

Huoltotoimiin ja vesille laskuun on ollut mukavaa osallistua. “Tykkään tehdä käsillä töitä. Sekin on hienoa että Kesän Saunalla voi osallistua omien taitojen ja toiveiden mukaan.”

Kuva: Tomi S. tykkää siitä, että Kesän Saunalla voi tehdä monenlaisia asioita oman kiinnostuksen mukaan. Kuva: Janne Koskela
Kuva: Tomi S. tykkää siitä, että Kesän Saunalla voi tehdä monenlaisia asioita oman kiinnostuksen mukaan. Kuva: Janne Koskela

 Tomi S. pitää joustavuudesta myös saunakauden aikana. “Lämmitysvuorot voi itse varata kalenterista omiin aikatauluihin sopivasti. Vuoroja ei tarvitse myöskään ottaa mitään tiettyä määrää”. 

Jo saunojana Tomi S. kiinnitti huomiota siihen, että lämmittäjinä on kaikenikäisiä ja kaikentyyppisiä ihmisiä. “Siitä huomaa, että täällä ei ole odotusta että pitäisi olla tietynlainen, vaan kaikenlaiset ihmiset voivat tulla lämmittäjiksi Kesän Saunalle.”

Monimuotoinen porukka on ottanut uuden lämmittäjän hyvin vastaan. “Olen ollut lämmittämässä vasta yhden talkoolaisen kanssa, mutta olen tutustunut muihinkin talkoolaisten saunavuoroilla”, Tomi S. kuvailee alkuaan Kesän Saunalla. “Olen päässyt hyvin porukkaan. Tämä on mukavan yhteisöllinen juttu.” 

Värvätty avannon ääreltä 

Hiljattain takaisin Ouluun muuttanut Iiris P. oli talvella saunomassa Koivurannan saunalautalla, joka on myös Kesän Saunan talkoolaisten suosikkipaikkoja. Koivurannan saunan löylyissä Iiris P. kuuli Kesän Saunasta. 

Keskustelu lauteilla johti lopulta talkookutsuun, joka tuli suoraan Kesän Saunan konkarilämmittäjältä. 

“Menin uteliaana pieni jännitys mukanani kurkistamaan, kun ei ollut mitään ennakkotietämystä asiasta. Ne olivat viimeisiä talkoita Tukikohdalla ennen Kesän Saunan vesillelaskua. Tekemistä minulle löytyi heti talkoolaisten iltabileitä varten tuodun telttasaunan lauteiden kunnostuksesta. Pääsinpä illalla heti saunomaankin”, Iiris P. muistelee. 

“Siitä se lähti ja löysin itseni myös seuraamasta vesillelaskua ja talkoilemasta lautalla  seuraavallakin viikolla. Jäin kuin vahingossa mukaan kivaan porukkaan. Ja kun Kesän Sauna oli saatu vesille, tulin lämmittämään. Tähän asti olen ollut opissa harjoitteluvuoroilla. Reilun tunnin kestävä lämmittäjäkurssi on loppuviikosta”, kertoo Iiris P. 

Iiris P. on tykännyt Kesän Saunan lämmittämisestä. “Mukavaahan se on ollut. Saunalla  on rento tunnelma ja aika menee lämmitysvuorolla nopeasti. Tämä on semmoista hyvän fiiliksen toimintaa.”

Huoltoa ja parannuksia tehdään myös lämmityskauden aikana. Talkoolaisten tapa toimia on kiinnittänyt Iiris P.:n huomion. Olen seurannut, kun joku talkoolainen saa idean, sitten siitä jutellaan porukalla ja ajatukset kehittyvät. Jollain talkoolaisista on aina kyky viedä idea toteutukseen. Talkoolaisten luovuus, innokkuus ja yhteisöllisyys on todella vaikuttavaa.” 

Kuva: Iiris P. kutsuu ihmiset nauttimaan Kesän Saunan löylyistä. Kuva: Janne Koskela
Kuva: Iiris P. kutsuu ihmiset nauttimaan Kesän Saunan löylyistä. Kuva: Janne Koskela

Kesän Saunan talkoolaiseksi ryhtymistä harkitseville Iiris P. lähettää terveisiä: “Tahtoisin kannustaa ihmisiä, jotka ajattelevat, että tohdinko ja viitsinkö, että rohkeutta vain, kannattaa tulla lämmittämään. Kesän Saunalta löytyy varmasti itselle sopivaa hommaa ja täällä saa mukavia kesäisiä kokemuksia.” 

Myös saunojat saavat terveisiä. “Nauttikaahan löylyistä!”, kehottaa Iiris P. 

Tomi S.:n terveiset menevät ihmisille, jotka eivät ole vielä käyneet Kesän Saunalla. “Tämä on sellainen juttu, jonne tullaan varta vasten muualta Suomesta ja jopa ulkomailta. Kyllähän jokaisen oululaisen pitää käydä ainakin kerran kokeilemassa.”

Tämä juttu on ensimmäinen osa sarjasta, jota lupailtiin kun kirjoitettiin japanilaisesta Mayumi Itoh’sta, joka talkoili koko viime kesän Kesän Saunalla. 

Oletko huomannut, että Kesän Sauna on myös koko perheen harrastus? Seuraavassa osassa esitelläänkin nousevaa lämmittäjäsukupolvea ja viimeisessä osassa kokeneita konkarilämmittäjiämme. Pysykäähän kuulolla! 

Lämmittäjäesittelyjä  myös Kesän Saunan Instagramissa! @kesansauna 

Haluatko lämmittäjäksi? Sehän onnistuu! Lähetä viesti info [ät] kesansauna.fi tai kysy talkoolaisilta Kesän Saunalla.