Kesän Saunan avautuessa ensimmäiset saunojat ovat jo odottamassa. Kuvassa Johanna Valkama ja Mayumi Itoh. Kuva: Mika Kankainen

Sauna tuo ihmiset yhteen

Tokiolainen Mayumi Itoh lämmittää vapaaehtoisena Kesän Saunaa. Arkkitehtiopiskelija haluaa selvittää mitä tarvitaan, että ihmiset tuntevat olonsa mukavaksi. 

Suomalainen saunakulttuuri ei ole japanilaiselle mitenkään outoa. Japanissa on suomalaisia yleisiä saunoja vastaava yleisten kylpylöiden kulttuuri. Molemmat tarjoavat ihmisille paikan tutustua ja viettää aikaa yhdessä.

Hyvinvointia myös saunan ulkopuolelle

Jaetun kylpemisen kulttuurin ohella Japanilla ja Suomella on muutakin yhteistä. Molemmat ovat korkean elintason maita. Samankaltaisuuksiin liittyy kuitenkin myös hämmentävä ristiriita, jota Mayumi tahtoo selvittää.

“Sekä Japanissa ja Suomessa yksinäisyys on kansallinen ongelma. Molemmissa maissa mielenterveyden ongelmien esiintyvyys on korkea. Silti Suomi johtaa onnellisuusmittauksia, kun taas Japani on listan toisessa päässä”, Mayumi tiivistää. “Pyrin löytämään aikaisemmin tunnistamattomia tekijöitä tämän selittämiseen. Tutkin Japanin yleisiä kylpylöitä ja Suomen yleisiä saunoja avoimen tilan käsitteen avulla. Mitä tarvitaan, että ihmiset kokevat olonsa mukavaksi?”

Talkootyö Kesän Saunalla on vapautta ja vastuuta

Mayumin tutkimus on osa hänen lopputyötään Tokion teknologian, arkkitehtuurin ja rakentamisen instituuttiin, joka on teknillisen alan korkeakoulu. Suomessa Mayumi on vaihto-opiskelijana Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa.

Kesän Saunalle Mayumi päätyi, koska hän haluaa kerätä havaintoja yhteisön ylläpitämästä yleisestä saunasta. 

“Japanissakin on yhteisön voimin toimivia kylpylöitä, mutta ne eivät ole täysin avoimia yhteisöjä niin kuin Kesän Sauna”, Mayumi kertoo. “Siellä asiat hoidetaan muodollisemmin”.

Mayumi kokee, että Kesän Saunan yhteisöön oli helppo liittyä.

”Ilmoittauduin vain lämmittäjäksi”, Mayumi toteaa. 

Yksi Mayumin havainnoista on, että Kesän Saunan vapaaehtoisena työskentelyssä on sekä vapautta ja vastuuta. Tämän Mayumi näkee merkkinä ihmisten joustavuudesta.

”Japanissa tunnen, että säännöt suojelevat minua. Suomessa ihmisten täytyy ottaa enemmän vastuuta itsestään”, Mayumi vertaa. ”Täällä minua kohdellaan tasaveroisena. Jossain muualla opiskelijaa ei pidetä vielä aikuisena”.

Toinen havainto on, että Kesän Saunan talkoolämmittäjänä olo mahdollistaa samantyyppisen ihmisiin tutustumisen kokemuksen kuin mitä saunojat saavat.

“Arkkitehti, insinööri, opettaja, opiskelija, kotiäiti ja eläkeläinen”, Mayumi muistelee ihmisiä, jotka on oppinut Kesän Saunalla tuntemaan. “Enpä varmaankaan olisi tavannut heitä missään muualla”.

 

Kesän Sauna on talkoolaisten ja saunojien yhdessä luoma kokemus. Kuva: Mika Kankainen
Kesän Sauna on talkoolaisten ja saunojien yhdessä luoma kokemus. Kuva: Mika Kankainen

Yllätys Tuiran rannassa

Ennen lähtöään Suomeen Mayumi oli pannut Kesän Saunan merkille kirjasta “Sauna for Beginners”. Kirjan kuvassa Kesän Sauna on on siinä vaatimattomassa muodossa mihin se vuonna 2014 rakennettiin. Silloin ajatuksena oli ylläpitää yleistä saunaa 100 päivää peräkkäin. Kun tutkimustyö toi Mayumin Kesän Saunalle, Tuiran rannassa odotti yllätys.

“Sen pienen kopin minä odotin näkeväni”, Mayumi muistelee ensimmäistä saapumistaan Kesän Saunalle. “Olin ällistynyt”.

Kirjassa “Sauna for beginners” Kesän Sauna on vielä pieni ja vaatimaton. Kuva: Liisa Pietikäinen
Kirjassa “Sauna for beginners” Kesän Sauna on vielä pieni ja vaatimaton. Kuva: Liisa Pietikäinen

Kesän Sauna on tosiaan viidessä vuodessa muuttunut. Sitkeä jono saunalautalle vievällä lossilla on huolehtinut siitä, että saunaa on pidetty kuumana. Lisäksi Kesän Saunaa on kehitetty vastaamaan kasvavan saunojamäärän tarpeisiin. Mayumi pitää muutosta vaikuttavana.

“Sen lisäksi että talkoolämmittäjät tekevät valtavan työn, muu talkoina tehty työ esimerkiksi suunnittelun, rakentamisen ja viestinnän parissa on laajentanut Kesän Saunaa. Kaikki tämä yhdessä muodostaa saunojan kokemuksen”, Mayumi kuvaa talkooyhteisön roolia Kesän Saunalla.

Mayumi tulee talkoilemaan Kesän Saunalla kesän loppuun asti. Pääasiallisesti hän osallistuu saunan lämmittämiseen ennen avausta, mutta on töissä myös saunan aukioloaikana. Luonnollisesti Mayumi myös saunoo. Kaikki ovat tervetulleita juttusille. 

“Olen onnellinen kun saan olla mukana. Jaetaan kokemus Kesän Saunasta yhdessä!”

Lue lisää Mayumista 27.7.2019 Kalevasta! 

Tämä on ensimmäinen osa juttusarjassa, joka esittelee Kesän Saunan talkoolaisia. Esittelemme talkoolaisten erilaisia osaamisia sekä tehtäviä, joita Kesän Saunalla tehdään. Jos tunnet kiinnostusta, olet tervetullut joukkoon! Ota yhteys: info@kesansauna.fi